Logo EefWouters

Maakt werk van je passie

Geluk

Gelukkig én succesvol zijn is koorddansen 
Zou je graag meer geld willen verdienen? Gaat je werk beter als je meer controle hebt? Droom je er stiekem van je collega’s en vrienden te overtreffen? Misschien ben je dan zo iemand die slim en succesvol is, maar toch niet gelukkig. Wat staat je geluk in de weg? 

Ongelukkig? Misschien waardeer je geluk niet genoeg
Stel dat je drie wensen mocht doen, welke zouden dat zijn? Een miljoen winnen, een geweldige relatie, een prachtige reis maken, beroemd worden, of het winnende doelpunt scoren in een WK-finale? Grote kans dat je antwoord iets dergelijks is. Maar waarom is het niet je eerste wens gelukkig te zijn? Raghunathan vroeg het honderden studenten: geluk stond nauwelijks in het lijstje van de drie wensen. Vroeg hij diezelfde studenten naar hun doel in het leven, dan kwam geluk wél bovenaan te staan. Dit is de Happiness Paradox (Raj Raghunathan). Geluk staat niet bovenaan onze wensenlijst, het begrip ‘geluk’ is voor veel mensen te abstract. Vaak dénken we niet eens aan geluk. Wel aan geld verdienen bijvoorbeeld, maar we vergeten waarom we dat geld willen. Actie, maar welke?

Ongelukkig? Dan wil je zeker graag de beste zijn
Onbewust stimuleren veel ouders hun kinderen om de beste te zijn in iets. En excelleren kan je ook gelukkig maken. Onderzoek toont aan dat proefpersonen die te horen krijgen dat ze beter zijn dan anderen, tevredener zijn dan proefpersonen die het tegenovergestelde horen. Maar: het probleem is dat het nastreven van superioriteit ongelukkig maakt. Waarom? Wanneer je streeft naar superioriteit, ga je jezelf met anderen vergelijken. Lang niet alles laat zich echter makkelijk vergelijken (geluk, bijvoorbeeld). Je bent daarom al snel geneigd naar andermans inkomen of spullen te kijken – en daarnaar te streven. Maar nieuwe spullen wennen snel en de verwachting van het geluk dat geld brengt, vaak te hoog is. Dus andere actie. 

Ongelukkig? Je wil te veel controle
Een laatste contradictie: het stellen van doelen en het hebben van controle kunnen beiden zorgen voor geluk. Maar het is een dun koord, want te veel controle willen en obsessief een gewenste uitkomst nastreven, zorgt juist voor ongeluk. Veel mensen rijden liever in een auto dan dat ze in het vliegtuig zitten, terwijl we allemaal weten dat we veiliger zijn in een vliegtuig. Zo zie je: het gevoel controle te hebben vinden we fijn. Ook al is dit soms een illusie; er zijn simpelweg te veel oncontroleerbare krachten die een uitkomst bepalen. Gelukkig worden? Krijg je gevoelens en gedachten onder controle. In plaats van controle te zoeken in de (oncontroleerbare) buitenwereld, kunnen we beter proberen grip te krijgen op onze gedachten en gevoelens. Kom tot actie. 

Gelukkig én succesvol zijn is koorddansen, maar het is te leren. 

Ontleend aan: If you’re so smart, why aren’t you happy, R. Raghunathan