Logo EefWouters

Maakt werk van je passie

Het Olifantensyndroom

Wel eens een volwassen olifant aan een ketting gezien? Vaak is dat niet eens zo’n dikke ketting. Daarbij kun je je afvragen waarom die olifant zich niet losrukt. Is de olifant niet sterk genoeg? Of voelt de olifant zich zo prettig bij zijn baas?
De verklaring is meestal deze: zo’n olifant is al als jong gevangen genomen en aan de ketting gezet. Toen heeft die jong olifant vaak geprobeerd zich los te rukken, maar dat lukte niet. Dus heeft de olifant afgeleerd om het zelfs maar te proberen. En nu hij volwassen en sterk genoeg is om zich los te rukken, blijft hij braaf aan de ketting zitten.

De analogie van (persoonlijke) veranderprocessen ontgaat je vast niet: als het een paar keer is mislukt om iets te veranderen, ben je afgeleerd het zelfs nog maar te proberen. Ook al ben je inmiddels sterk genoeg om voor elkaar te krijgen wat je zou willen.
Maar je bent toch geen olifant?
Je hèbt dat stemmetje in je achterhoofd en je weet dat je jezelf voor de gek houdt en kent je eigen kracht wèl. Dus waarom toch niet nog eens proberen of het lukt om een flitsende presentatie of training te geven, of vul maar in.
To be or not to be (an elephant), is je eigen keus!

Bron: Coachingskalender 2010 © Uitgeverij Nelissen & M. Lingsma