Logo EefWouters

Maakt werk van je passie

Organisatieverandering: rouwarbeid

Bij de laatste reorganisatie is jouw afdeling opgeheven. Dat vind je jammer. Je hebt veel geïnvesteerd in de opbouw van iets moois en dat ging goed, maar het is niet meer. Frustraties dus. Maar laten we de boom waar we tegenaan rijden geen verwijten maken! Wees wijzer en ga ervan uit dat er ergens een onschuldige of zelfs positieve verklaring is.

Je zult je nu moeten aanpassen aan een veranderd leven.

Het vergt rouwarbeid. Rouwarbeid betekent werken na tegenslag. Daar heb je veerkracht voor nodig.

Hoe krijg je dat?

  1. Zorg voor lichamelijke en mentale gezondheid.
  2. Benader de oplossingen voor de nieuwe situatie zowel analytisch (wat zijn de feiten, hoe erg is het), creatief (wat zou er gebeuren als ik het tegenovergestelde deed, wat zou een belachelijke oplossing zijn) als praktisch (accepteren).
  3. Ontwikkel een sterk zelfvertrouwen en positief zelfbeeld.
  4. Ontwikkel je nieuwsgierigheid en optimisme (stel vragen, geniet van het leren, probeer oplossingen te verzinnen die ook goed zijn voor anderen).
  5. Ontdek je talent om het positieve te ontdekken in tegenslag: ieder nadeel heeft zijn voordeel, je komt er sterker uit.

Het einde van de rouwarbeid is niet het vergeten van het verlies, maar het integreren van het verlies. Immers, wie zich het verleden niet herinnert is gedoemd het te herhalen!

Bron: Coachingskalender 2010 © Uitgeverij Nelissen & M. Lingsma